Hyppää sisältöön

Lahdessa liikkeelle lyseosta 9.1.2025 – lämpimästi tervetuloa avoimiin oviin!

"Meidän pitää vielä tarkastaa tämä laskelma ennen kuin palautamme tehtävän. Tervetuloa avoimiin 9. tammikuuta", Lahden lyseon pojat saattavat kertoa valokuvaajalle.
"Meidän pitää vielä tarkastaa tämä laskelma ennen kuin palautamme tehtävän", Lahden lyseon pojat saattavat kertoa valokuvaajalle.

Lahden lyseon esittely hakijoille ja kotiväelle järjestetään torstaina 9.1.2025 kello 18. Tilaisuuden ohjelma julkaistaan joulukuussa. Lämpimästi tervetuloa!

Itsenäisen Suomen ensimmäinen valtion oppikoulu, Lahden lyseo, yhdistää perinteet ja modernin otteen. Lyseolaisuus on kuin arjen juhlaa: päivittäin kunnianhimoiset opiskelijat kokoontuvat tekemään työtä uutterasti ja rehellisesti osana kannustavaa, turvallista ja akateemisesti vaativaa yhteisöä. Lyseossa arvostetaan sekä korkeatasoista opetusta että vahvaa opiskelijoiden tukemista. Moni opiskelija viettää vapaa-aikaansa lyseon jatkuvasti kehittyvällä kuntosalilla ja saunassa, tasapainottaen fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin. ”Liikunta terävöittää sekä lihaksia että aivoja”, sanoo rehtori Tero Matkaniemi.

98,6 % Lahden lyseon opiskelijoista raportoi, että oppitunneilla on hyvä työrauha. Lukiolaisten terveyskysely 2023

Yhteisöön kuuluminen alusta alkaen

Uudet opiskelijat otetaan lämpimästi vastaan osaksi akateemista lyseoyhteisöä, jossa tiedonhankinta ja kriittinen ajattelu ovat keskiössä. Lahden lyseo tarjoaa vankan pohjan tiedollisille ja taidollisille valmiuksille, joiden avulla opiskelijat voivat suuntautua korkeakouluopintoihin ja asiantuntijatehtäviin. Haluamme tukea nuorten kehitystä kokonaisvaltaisesti ja auttaa heitä saavuttamaan potentiaalinsa. Opettajien ja opiskelijoiden välinen vuorovaikutus on avointa ja rakentavaa, mikä tukee yksilöllistä oppimista. Opiskelijakunnan ideat otetaan huomioon päätöksenteossa, ja lyseon ilmapiiri on avoin ja kannustava.

90,0 % Lahden lyseon opiskelijoista raportoi, että heillä on hyvät mahdollisuudet keskustella aikuisen kanssa lukiossa. Lukiolaisten terveyskysely 2023

Keskellä kaupunkia – lähellä mahdollisuuksia

Lahden lyseossa opiskelee noin 850 opiskelijaa, ja henkilökuntaa on yli 50. ”Sopivan kokoinen lukio tarjoaa monipuolisen ja korkeatasoisen opintotarjonnan, jossa jokainen opiskelija tulee huomioiduksi”, Matkaniemi kertoo. ”Sijainti Lahden keskustassa tuo opiskelijoille arjen helppoutta, kun kaikki tarvittava on lähellä.” Hyvien julkisten kulkuyhteyksien ansiosta opiskelijoita tulee laajalti Päijät-Hämeen lisäksi myös Uudeltamaalta, Kymenlaaksosta, Karjalasta ja Savosta. Lyseo vahvistaa lahtelaista ja päijäthämäläistä identiteettiä omalla vaikutuksellaan.

Lyseon takapihalta jatkuvalla Kisapuistolla on kunniakas historia vuoden 1952 olympiajalkapalloareenana. Nykyisin stadion ja harjoitustekonurmi yhdessä lentopallo-, koripallo-, tennis- ja padelkenttien kanssa tarjoavat loistavat mahdollisuudet harrastamiseen.

Tukea jatko-opintoihin ja urapoluille

Lyseossa on vilkasta toimintaa ja monipuolisia mahdollisuuksia. Yleislinjan lisäksi tarjolla on valtakunnallisen erityistehtävän saaneet urheilu- ja luonnontiede-, matematiikka- ja teknologialinjat, jotka tarjoavat haastetta ja syvällistä oppimista erityisesti motivoituneille opiskelijoille. ”Lahden lyseo on kansallisesti tarkasteltuna vetovoimainen lukio, jolla on kaksi merkittävää valtakunnallista erityistehtävää”, Matkaniemi kuvailee. ”Seuraamme opiskelijoiden oppimistuloksia ja panostamme laadukkaaseen opetukseen. Tavoitteenamme on varmistaa, että jokainen nuori saa parhaan mahdollisen alun elämälleen.”

Kevään 2024 lukiovertailussa Lahden lyseo sijoittui Suomen parhaimman 14 prosentin joukkoon.

Kieliä ja kansainvälisyyttä – silta maailmaan

Lahden lyseossa voi opiskella A-kielenä englantia, ranskaa ja saksaa. B2-kielinä tarjotaan saksaa ja ranskaa, ja B3-kielinä voi aloittaa espanjan, saksan ja ranskan. Saksan kielidiplomi (Deutsches Sprachdiplom) antaa mahdollisuuden osoittaa kielitaito, joka oikeuttaa korkeakouluopintoihin Saksassa. Kansainvälinen toiminta ja omaehtoiset, itse järjestettävät vaihto-opiskelumahdollisuudet laajentavat opiskelijoiden näkökulmia ja antavat valmiuksia globaalissa maailmassa toimimiseen. Kuluvana lukuvuonna Lahden lyseossa on viisi vaihto-opiskelijaa eri puolilta maailmaa, kuten Saksasta, Japanista ja Australiasta. ”Kansainvälisyys on meille tärkeää, mutta suomalaiset juuret näkyvät kaikessa tekemisessämme”, Matkaniemi painottaa.

Tyttäremme tunsi olonsa kotoisaksi ja tervetulleeksi. Hän odottaa nyt entistä enemmän aikaansa Lahdessa. Itse asiassa hän oli täysin energinen nähtyään Lahden lyseon.

Teknologia ja tiede tukevat oppimista

Lahden lyseo oli Suomen ensimmäinen lukio, jossa ylioppilaskokeita alettiin järjestää langattomassa verkossa. Opettajamme käyttävät taitavasti digitaalisia menetelmiä oppimisen edistämiseen. Matkaniemi kuitenkin muistuttaa, että perinteet ovat yhtä tärkeitä: ”Tekoäly on tärkeä kumppani. Vaikka teknologia on vahvasti läsnä arjessamme, emme anna sen ohjata ajattelua liikaa. Tärkeintä on oppimisen laatu ja syvällinen ajattelukyky. Kynä ja paperi ovat yhä arvokkaita opiskeluvälineitä. Kiinnitämme erityistä huomiota nuorten hyvinvointiin ja hyviin käytöstapoihin. Tehtävämme on tukea nuoria saavuttamaan potentiaalinsa ja rakentamaan vahvan pohjan jatko-opinnoille ja elämälle.” Fysiologiaa ja neurotiedettä Helsingin yliopistossa opiskeleva Lauri Kuosmanen kertoo: ”Muistelen erityisellä lämmöllä Lahden lyseon oppitunteja. Harvoin kohtaa yhtä innostavia ja päteviä opettajia, joiden into kantaa omalle uralle asti. Suosittelenkin hyödyntämään opettajien osaamista vielä, kun se on mahdollista!”

Harvoin kohtaa yhtä innostavia ja päteviä opettajia, joiden into kantaa omalle uralle asti. Lauri Kuosmanen

Hakeminen – turvattu tulevaisuus

Lahden lyseoon haetaan yhteishaussa 18.2.2025–18.3.2025 Opintopolussa. Lisäksi tulee täyttää Lahden kaupungin lukioiden sähköinen ainevalintakortti, jonka lopussa oleva Lähetä-painike välittää tiedot lukioon. Peruskoulun oppilaanohjaaja voi pyytää hakijalta tulosteen ainevalintakortista, mutta sitä ei tarvitse lähettää lukioon. Lyseon selkeät hakuprosessit ja avulias henkilökunta tekevät siirtymisestä helppoa sekä opiskelijalle että huoltajille.

Lue lisää osoitteessa lahdenlyseo.fi/hakijalle.

Seuraa Lahden lyseota Instagramissa, Twitterissä, Facebookissa ja YouTubessa.

Haastattelija: Eino Maironiemi, muutokset: Lahden lyseo