Hyvä tietää
Oppilaitoksen nimi
Oppilaitoksen virallinen nimi on Lahden lyseo. Sitä käytetään kaikissa virallisissa asiakirjoissa, esim. opintotukihakemuksissa. Urheilulukio on osa Lahden lyseota, virallisesti Lahden lyseon urheilulinja.
Opiskelu lukiossa
Lukuvuosi alkaa 8.8.2019. Lukion lukuvuosi jaetaan viiteen jaksoon, joiden pituus on noin seitsemän viikkoa eli 36-40 työpäivää. Oppiaineet puolestaan on jaettu kursseihin, joiden määrä vaihtelee aineesta riippuen. Kurssien määrät ilmenevät tuntijaosta.
Lukio-opintojen kesto
Lukion oppimäärään kuuluu vähintään 75 kurssia. Oppimäärä pitää suorittaa enintään neljässä vuodessa. Perustellusta syystä rehtori voi myöntää luvan opintojen tilapäiseen keskeyttämiseen.
Kurssitarjotin
Lukuvuoden 2019-2020 kurssitarjotin on Wilmassa. Kurssitarjotinta tarvitaan aina, kun opiskelusuunnitelmaa ja lukujärjestystä tarkistetaan. Lyhenteen jäljessä oleva numero kurssitarjottimessa ilmoittaa kurssin numeron (esim. ÄI02 = äidinkielen toinen kurssi) ja ryhmän numeron (esim. RUB02.3 = ruotsin kielen toisen kurssin kolmas ryhmä).
Sähköinen kalenteri
Lahden lyseon nettisivuilla on sähköinen kalenteri, joka kannattaa tilata myös mobiililaitteisiin. Näin pysyy ajantasalla oppilaitoksen tapahtumista.
Wilma
Wilma https://lahti.inschool.fi on tärkein tiedotuksen ja lukion sisäisen viestinnän kanava. Wilmassa kannattaa käydä päivittäin. Wilman kautta voi mm. lähettää viestejä opettajille ja henkilökunnalle, tarkistaa kurssiarvosanat ja poissaolot, tulostaa lomakkeita ja tehdä uusintakoeilmoittaumiset.
Ohjausryhmän puheenjohtaja ja sihteeri
Kunkin ohjausryhmän opiskelijat valitsevat keskuudestaan ryhmälle puheenjohtajan ja sihteerin.
Ryhmänohjaustunnit (ROT)
Opiskelijat osallistuvat oman ryhmänohjaajansa pitämiin ryhmänohjaustuokioihin torstaisin klo 9.30-10.00. Ryhmänohjaustuokioissa käsitellään mm. ajankohtaisia opiskeluun liittyviä asioita. Opiskelija voi kolmannen lukuvuoden lopussa saada OP07-kurssin (S-merkintä) säännöllisestä osallistumisesta ryhmänohjaajan tuokioihin, lukion juhliin ja muihin OP07-kurssiin kuuluviin tilaisuuksiin tai tapahtumiin sekä niiden järjestelyihin. Poissaolot näistä on selvitettävä ryhmänohjaajalle.
Ruokailuajat jaksoissa 1 – 3
1. 11.15‐11.35 (seuraava oppitunti alkaa klo 11.50)
2. 11.35‐11.55 (oppitunti alkaa 11.20 ja jatkuu 12.05)
3. 11.55‐12.15 (oppitunti alkaa 11.20 ja jatkuu 12.25)
4. 12.15‐12.35 (oppitunti alkaa 11.20 ja jatkuu 12.45)
5. 12.35‐12.55 (oppitunti alkaa 11.20 ja päättyy ruokailuun)
Ryhmät ilmoitetaan jaksoittain ennen jakson alkua. Hyppytunnilla olevat opiskelijat ruokailevat jo mahdollisesti ennen 1. vuoron alkua. Ruokailuaika on jokaisella ryhmällä 20 minuuttia.
Koeviikolla koululounasta on saatavilla klo 10.00 -11.50.
Kahvion aukioloajat ma-to 7.45-14.45 ja pe 7.45-14.15.
Koeviikolla kahvio on auki 7.45-11.50.
Erityisruokavalio
Allergian, diabeteksen tai muun lääketieteellisen syyn vuoksi erityisruokavaliota noudattavan on heti opintojen alkaessa tehtävä siitä ilmoitus opiskelijaravintolaan. Tulostettavat lomakkeet: todistus- ja ilmoitus erityisruokavaliotarpeesta löytyvät paijatateria.fi sivustolta. Linkki vie lukioruokailu sivustolle.
Pysäköinti
Autot, polkupyörät ja moottoripyörät pysäköidään niille varatuille paikoille. Mikäli pihalla ei ole tyhjiä pysäköintiruutuja, ajoneuvoille on haettava paikka muualta. Niitä ei tule turvallisuussyistä jättää virheellisesti pysäköityinä oppilaitoksen alueelle. Lahden lyseon kiinteistön alue kuuluu aluepysäköinnin piiriin ja valvonnasta vastaa Lahden kaupunki.
Löytötavarat
Löytötavarat toimitetaan vahtimestarille paitsi arvotavarat (esim. matkapuhelimet) toimitetaan kansliaan. Palauttamisen helpottamiseksi kirjoissa ja muissa välineissä tulisi olla omistajan nimi. Löytötavarat tulee noutaa viimeistään saman lukuvuoden loppuun mennessä. Sen jälkeen noutamattomat tavarat lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.
Vahtimestari
Lahden lyseon vahtimestarina toimii Pasi Tuomi (Lassila & Tikanoja), puh. Pasi Tuomi, puh. 050 477 7118 . Hänelle voi lähettää Wilma-viestin Henkilökunta-kohdasta.
Tupakointikielto
Tupakointi on kielletty oppilaitoksen alueella. Sama koskee nuuskan käyttöä ja ns. sähkötupakkaa. Tupakointikielto koskee lain mukaan kaikkia, ei ainoastaan oppilaitoksen opiskelijoita, opettajia ja henkilökuntaa, ja se on voimassa myös kouluajan ulkopuolella.
Avustukset ja stipendit
Vuosittain on haettavissa stipendejä, joista tiedotetaan ryhmänohjaustuokioissa (esim. Eeva Rantasen säätiön stipendit). Myös korkeakouluihin valmennuskursseja tarjoavat yritykset myöntävät stipendejä ja tiedottavat hauista omilla nettisivuillaan.
Vaihto-oppilasvuosi tai muu opintojen keskeytys
Vaihto-oppilaaksi lähtevien tai jostain muusta syystä opintonsa määräajaksi keskeyttävien täytyy hyvissä ajoin ennen opintojen keskeyttämistä toimittaa rehtorille huoltajan allekirjoittama anomus poissaolosta (Wilmassa Tulosteet-kohdassa Poissaoloanomus). Vaihtoon lähtevät saavat lukioterveydenhoitajalta rokotusohjeita, mutta rokotukset täytyy hoitaa yksityisesti. Sairauslomista toimitetaan todistukset ryhmänohjaajalle tai rehtorille.
Uskonto lukion yhteisissä tilaisuuksissa
Jos opiskelija ei henkilökohtaisen vakaumuksensa vuoksi halua osallistua uskonnollisiin tilaisuuksiin, hänen tulee ilmoittaa tästä kirjallisesti lukuvuoden alussa ryhmänohjaajalleen.
Lukiosta eroaminen
Lukiosta eroavan on käytävä opinto-ohjaajan luona selvittämässä jatkosuunnitelmansa ja täyttämässä eroilmoitus, joka toimitetaan rehtorille. Erotodistus annetaan kansliasta viimeisen jaksoarvioinnin jälkeen. Se pitää viedä seuraavaan oppilaitokseen. Nuorisolaki velvoittaa lukion ilmoittamaan opiskelijan kotikunnan etsivään nuorisotyöhön, mikäli eroavalla opiskelijalla ei ole koulutus- tai työpaikkaa tiedossa.
Lahden lyseon opinto-opas2020 - 20211.8.2020