Poissaolot, myöhästymiset ja läsnäolovapautukset
Lukiolaki 25§: Opiskelijan tulee osallistua opetukseen, jollei hänelle ole myönnetty siitä vapautusta.
Poissaoloja voi opiskelijalla olla kurssia kohti enintään viisi, jotta kurssi voidaan arvioida. Urheilijoiden valmennus- ja kilpailumatkojen aiheuttamat poissaolot sekä pitkään sairastaneiden opiskelijoiden poissaolot voidaan käsitellä erikseen. Lahden lyseon edustustehtäviä ei lasketa viiden poissaolon kokonaisuuteen. Kaikilla ensi kertaa kyseisen aineen ylioppilaskokeeseen osallistuvilla on oikeus olla edeltävä päivä poissa opetuksesta. Jos ylioppilastutkintokoe on maanantaina, edellistä perjantaita ei myönnetä vapaaksi. Ylioppilastutkintokokeita edeltävän päivän poissaolovapautus ei koske kokeita. Yo-tutkintopoissaoloja ja lukion edustustehtäviä ei lasketa viiden poissaolotunnin määrään, yo-koetta edeltävä poissaolopäivä lasketaan. Läsnäolovapautukset haetaan henkilökohtaisesti viimeistään kolme työpäivää etukäteen.
Kaikki läsnäolovapautukset on anottava etukäteen ryhmänohjaajalta (yksi tunti – kolme työpäivää) ja apulaisrehtorilta (4 – 15 työpäivää) ja rehtorilta kirjallisesti (yli 15 työpäivää). Hakemus lähetetään sähköisesti Wilman kautta (HAKEMUKSET – LUO HAKEMUS – LÄSNÄOLOVAPAUTUS). Sairauspoissaolot ja yllättävät menot, joita ei ole voitu tietää etukäteen on selvitettävä seitsemän kalenteripäivän kuluessa poissaolosta. Niistä on kuitenkin välittömästi ilmoitettava ryhmänohjaajalle. Yli 2 viikkoa kestävästä sairauspoissaolosta on toimitettava lääkärintodistus. Kaikki jakson poissaolot on selvitettävä Wilman kautta tai poissaoloselvityslomakkeella ryhmänohjaajalle tai apulaisrehtorille ja kirjallisesti rehtorille (yli 15 työpäivän poissaolot) luotettavasti viikon kuluessa poissaolosta. Perussääntö on, että poissaolot selvitetään mahdollisimman pian. Koeviikon ja palautuspäivän poissaolot on selvitettävä viikon kuluessa.
Kurssi, joka sisältää selvittämättömiä tai luvattomia poissaoloja voi tuottaa arvosanaksi K:n. Alle 18-vuotias opiskelija ei voi itse selvittää poissaolojaan. Täysi-ikäinen opiskelija selvittää itse poissaolonsa ja hakee läsnäolovapauksen. Yksittäisen erehdyksen tai tahattoman laiminlyönnin seurauksena kurssi voidaan arvioida X:llä, mikä antaa opiskelijalle mahdollisuuden täydentää näyttöjään, jolloin kurssi voidaan arvioida viimeistään saman jakson uusintakokeeseen mennessä ja 5. jakson osalta seuraavan lukuvuoden 1. jaksossa. Tarvittavasta näytöstä päättää kurssin opettaja. Poissaolot oppitunneilta voivat aiheuttaa kurssiarvosanan alenemisen tai K-arvosanan puuttuvan näytön vuoksi.
Oppitunnilta myöhästyminen tulee selvittää välittömästi ko. tunnin opettajalle. Jos myöhästyminen koskee suurinta osaa oppitunnista, se merkitään poissaoloksi. Viides hyväksymätön myöhästyminen kurssin oppitunnilta voi tuottaa kurssin arvosanaksi K:n. Opettaja päättää, voiko hän hyväksyä jonkin opiskelijasta riippumattoman myöhästymisen syyn. Opiskelijan tulee itse todistaa myöhästymisen syy.
Lukuvuosisuunnitelman yhteisissä tilaisuuksissa (esim. juhlissa tai niitä korvaavissa tilaisuuksissa) läsnäolovelvollisuus on kaikilla. Jos opiskelijalla on luvattomia poissaoloja ryhmänohjaustuokioista, juhlista ja muista lukuvuosisuunnitelmaan kuuluvista yhteisisistä tilaisuuksista, opiskelija ei saa kurssin OP7 suoritusta.
Tarkennuksia läsnäolovapautuksiin
Lukiolaki 25 §: “Opiskelijan tulee osallistua opetukseen, jollei hänelle ole myönnetty siitä vapautusta.”
- pelkät puhelinsoitot esim. terveydenhoitajalle eivät riitä poissaolo- tai läsnäolovapautusanomuksiksi tai selvityksiksi
- läsnäolovapautusten myöntämiseen vaikuttaa hakijan opiskeluasioiden hoito
Anomuksesta läsnäolovapautus voidaan myöntää:
- oman perheen kanssa tehtävään matkaan (liitteenä selvitys opiskelusta läsnäolovapautuksen aikana sekä huoltajan selvitys perheen osuudesta). Korkeintaan viiden työpäivän mittainen vapautus läsnäolosta voidaan myöntää kerran lukuvuodessa; läsnäolovapautusta ei lähtökohtaisesti myönnetä koeviikolle. Poikkeuksista päättää rehtori.
- perhetapahtumiin (häät, hautajaiset, merkittävät syntymäpäivät)
- kilpailumatkoihin (liitteet mukana anomuksessa)
- valmennusleireihin (liitteet mukana anomuksessa)
- opiskelupäivän aikana tapahtuvat harjoitukset käsitellään tapauskohtaisesti ja niissä pitää ottaa yhteyttä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa urheilulinjan koordinaattoriin
- työhaastatteluun (liitteet mukana anomuksessa)
Läsnäolovapautuksia ei myönnetä:
- yksityisiin valmennus- ym. leireihin, ei seuran tai muun virallisen tahon järjestämiin leireihin ilman erityistä selvitystä
- liikunta-, musiikki-, kuvataide- ym. valmennusleireihin, ellei opiskelija osoita harrastustaan valinnaisissa lukio-opinnoissaan, esim. liikuntapainotteisella linjalla opiskelu
- työssäkäyntiin
- harjoituksiin, joukkueiden risteilyihin tai muihin juhliin eikä harjoituksia, pelejä, matkoja ym. edeltäviin tai seuraaviin ”lepopäiviin”
- autokoulun ajo-opetukseen tai teoriatunteihin (poikkeuksena liukasrataharjoittelu, kuljettajatutkinnon teoria- ja ajokoe)
- aktiviteetteihin, jotka eivät liity opiskeluun
- muille kuin kilpailu- ja valmennusmatkoille, esim. kauden päätösmatkat
- kaveriporukoiden lomamatkoihin
- läsnäolovapautusta ei myönnetä päättöviikoille eli koeviikoille

“Kaikki jakson poissaolot on selvitettävä ryhmänohjaajalle tai apulaisrehtorille viikon kuluessa poissaolosta.”