Arvoisa Lahden lyseon abiturientti,
ylioppilastutkintokokeeseen tulevalla kokelaalla on oltava mukana kuvallisen henkilötodistuksen lisäksi oma Abitti-kokeessa testattu kannettava tietokone lisälaitteineen ja langalliset (ei Bluetooth-ominaisuutta) kuulokkeet. Ilman kuvallista henkilöllisyystodistusta, Abitissa toimivaa tietokonetta lisälaitteineen ja langallisia kuulokkeita kokeeseen ei voi osallistua. Paikalla koesalin edustalla pitää olla viimeistään kello 8.00: kokelas ei saa myöhästyä.
Kaikki ylioppilastutkintokokeet alkavat kello 9.00. Istumajärjestys on koesalien ulkopuolella seinällä ja päärakennuksen aulassa. Säästät kaikkien aikaa, kun katsot oman istumapaikkasi ennen saliin menoa. Huomaa, että langattomia laitteita, kuten matkapuhelimia tai älykelloja, ei saa tuoda kokeeseen. Lahden lyseo ei vastaa kokelaan mahdollisesti tarvitsemista lisälaitteista, vaan jokainen kokelas tuo itse tarvitsemansa lisälaitteet. Koesaleja ovat Lahden lyseon liikuntasali, vanha juhlasali ja OTB7-opetustila toimivat koetiloina, ja kevään tutkintokerralla myös koulutuskeskus Salpauksen liikuntasali Svinhufvudinkadulla (Svinhufvudinkatu 8, sisäänkäynti Lahden uimahallin vierestä) on käytössä. Salpauksen liikuntasalissa järjestetään osa Salpauksen opiskelijoiden sekä joidenkin lyseolaisten kokeista. Lyseon opiskelijat, jotka on määrätty Svinhufvudinkadun tiloihin, saavat siitä tiedon tekstiviestinä puhelimeensa viimeistään koetta edeltävänä päivänä.
Mallikuva langallisista nappikuulokkeista. Langalliset kuppikuulokkeet ovat yhtä lailla sallittuja, samoin langalliset vastamelukuulokkeet. Kuulokkeissa ei saa olla Bluetooth-ominaisuutta. Mukana ei saa olla älykelloa eikä mitään laitetta, jossa on Bluetooth-ominaisuus.
YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNNAN OHJEET JA MÄÄRÄYKSET
- Tietoa ylioppilastutkinnosta on Ylioppilastutkintolautakunnan verkkosivulla, joka aukeaa tästä linkistä.
- Katso Ylioppilastutkintolautakunnan tiedotekirje kokelaille tästä linkistä.
- Kokelas on itse vastuussa siitä, että hän on perehtynyt hyvin ylioppilastutkintokokeen ohjeisiin ja määräyksiin. Kannattaa poiketa tutkimassa vanhojen ylioppilastutkintokokeiden kysymyksiä ja vastauksia tästä linkistä.
- Katso ylioppilastutkintokokeiden koepäivät tästä linkistä.
LAHDEN LYSEON OHJEET KOKELAILLE
Ylioppilastutkintolautakunta muistuttaa kokelaita valitsemaan oikean kokeen kirjautuessaan. Jos kokelas tekee eri kokeen kuin mihin on ilmoittautunut, suoritusta ei arvostella, ja hän saa hylätyn arvosanan siitä kokeesta, johon on ilmoittautunut.
Konseptipaperit ja välineet:
Kokelas voi käyttää konseptipaperia kokeen luonnosteluun kokeen käynnistyttyä. Ennen kokeen alkua (kello 9.00) papereihin ei saa tehdä merkintöjä. Lukio tarjoaa valmiiksi leimatut paperit, ja kokelas allekirjoittaa ne vain, jos tekee merkintöjä. Muistiinpanoja varten saa tuoda mukaan kyniä ja muita sallittuja välineitä, mutta omia papereita, nenäliinoja tai eväskääreitä ei saa tuoda. Kokeeseen saa tuoda vain Ylioppilastutkintolautakunnan hyväksymiä apuvälineitä.
Saapuminen kokeeseen:
Kokelaan on saavuttava koepaikan edustalle viimeistään kello 8.00. Päällysvaatteet ja laukut jätetään koetilan ulkopuolelle, eikä mukaan saa tuoda älykelloja, elektroniikkaa (paitsi koetietokone) tai arvoesineitä. Lukio ei vastaa henkilökohtaisten tavaroiden valvonnasta. Myöhästyminen aiheuttaa häiriötä, ja kokelas joutuu puhutteluun.
Henkilöllisyystodistus ja välineet:
Kokeessa on oltava mukana ajokortti, passi tai kuvallinen henkilötodistus. Abitti-yhteensopiva tietokone lisälaitteineen, langalliset kuulokkeet ja eväät tarkastetaan koesalin ovella. Astioissa ja rasioissa ei saa olla tekstiä. Kokeeseen ei myöskään saa tuoda vaatteita, joissa on tekstiä – mahdolliset tekstit tulee peittää jo kotoa lähtiessä.
Kokeen aloitus ja tekniset järjestelyt:
Istumajärjestys on nähtävillä koesalin ulkopuolella ja aulassa. Kokelas liittää tietokoneensa sähkö- ja tutkintoverkkoon sekä käynnistää koneensa USB-muistilta. Tietokoneen äänitesti suoritetaan automaattisesti. Ongelmatilanteessa kokelas viittaa valvojan paikalle. Kokeen aikana valvotaan jatkuvasti, myös WC-käynneillä.
Kokeen aikana:
Kokelaan on toimittava valvojien ohjeiden mukaisesti. WC-käynnille lähtiessä kytketään näytönsäästäjä ja luonnospaperit käännetään tekstipuoli alaspäin. Kokelas ei saa lainata tai antaa mitään toiselle kokelaalle.
Tekniset ongelmat:
Jos kokelaan tietokoneessa ilmenee teknisiä ongelmia, hän viittaa valvojan paikalle. Jos tietokone ei käynnisty, varakone otetaan käyttöön, ja kirjautuminen suoritetaan uudelleen. Keskeytyksestä johtuva menetetty aika hyvitetään.
Kokeen päättäminen:
Kokeesta ei saa poistua ennen kello 12.00. Kokeen tarkka alku- ja päättymisaika ilmoitetaan kaikille. Kokelas päättää kokeensa painamalla ”Siirry kokeen päättämiseen” -painiketta ja sammuttaa tietokoneen virtakytkimestä. Eväät ja roskat on vietävä pois paikoilta. Kokelas palauttaa luonnospaperit ja USB-muistin valvojalle.
Sairaustapaukset ja erityistilanteet:
Jos kokelas sairastuu tai estyy osallistumasta, tulee ottaa yhteyttä Esa Palkioon (050 383 6517). Lukiossa ei ole terveydenhoitovälineitä tai lääkkeitä, joten kokelaan tulee itse huolehtia omista tarpeistaan. Lääkkeet on näytettävä valvojalle kokeen alkaessa.
Verkon jakaminen ja häirintä:
Kokeen aikana oman puhelimen verkon jakaminen on kielletty, ja se katsotaan kokeen häirinnäksi. Digitaalisen kokeen häirintätapauksessa sovelletaan rikoslakia (39/1889).
OHJEET VALVOVILLE OPETTAJILLE
Ylioppilastutkintolautakunta muistuttaa valvojia varmistamaan, että kokelaat kirjautuvat oikeaan kokeeseen. Jos kokelas tekee kokeen, johon ei ole ilmoittautunut, sitä ei arvostella, ja kokelas saa hylätyn arvosanan siitä kokeesta, johon hän on ilmoittautunut.
Valmistelut:
– Valvojien tulee tutustua kokelaan ja valvojan ohjeisiin hyvissä ajoin ennen valvontavuoroaan. Epäselvissä tilanteissa otetaan yhteys rehtoriin.
– Valvojan puhelimen tulee olla suljettuna tai äänettömänä ja WLAN pois päältä. Puhelinta saa käyttää vain pakottavissa tilanteissa.
– Kokelaiden istumajärjestys löytyy koesalin ulkopuolelta sekä valvojien pöydältä. Kullakin kokelaalla on jaettu muistiinpanopaperi ja USB-tikku.
Koepäivän kulku:
– Ensimmäisen vuoron valvojat saapuvat klo 8.00 tarkastamaan kokelaiden varusteet ja käynnistämään laitteet. Lyseossa ei ole lainatietokoneita, kuulokkeita eikä virtajohtoja.
– Kokelaan henkilöllisyys tarkistetaan ajokortilla, passilla tai henkilötodistuksella.
– Kokelaat jättävät päällysvaatteet ja laukut salin ulkopuolelle. Koetilaan ei saa tuoda elektroniikkaa, arvoesineitä, älykelloja tai rahaa.
– Kokelaat tuovat mukanaan Abitti-yhteensopivan tietokoneen, langalliset kuulokkeet ja tarvittaessa hiiren.
– Eväissä ja kirjoitusvälineissä ei saa olla tekstiä. Nenäliinat tarjotaan valvojan toimesta tarvittaessa.
– Koesalin ovi suljetaan klo 8.40, ja koetilaisuus avataan klo 8.45 rehtorin toimesta. Myöhästyneet ohjataan ilmoittautumaan rehtorille.
– Valvojan tulee varmistaa, että kokelaalla ei ole langattomia kuulokkeita, hiirtä tai näppäimistöä.
Kokeen aloitus ja valvonta:
– Kokelaat liittävät tietokoneensa sähkö- ja tutkintoverkkoon sekä käynnistävät koneen USB-muistilta. Äänitestin jälkeen mahdolliset ongelmat raportoidaan valvojalle.
– Valvojat lataavat koetehtävät ja avaavat kirjekuoren, joka sisältää purkukoodin.
– Kokelaat aloittavat kokeen vasta luvan saatuaan.
– WC-käynneillä kokelas tarvitsee aina valvojan luvan, ja näytönsäästäjä on kytkettävä päälle. WC-käyntejä valvotaan tarkasti.
– Kokelaat eivät saa lainata tarvikkeita toisilleen eivätkä puhua kenellekään muulle kuin valvojalle.
- kokelaita 1 (valvojia 1)
- kokelaita 2 (2)
- kokelaita 2–25 (2–3)
- kokelaita 26–40 (3–4)
- kokelaita 41–60 (3–5)
- kokelaita 61–80 (4–6)
- kokelaita yli 80 (vähintään 5)
Tekniset ongelmat:
– Jos kokelaan tietokoneessa on teknisiä ongelmia, valvoja neuvoo tietyissä ohjelmistoihin liittyvissä asioissa, kuten dokumenttien tallennuksessa tai koenäkymän päivittämisessä. Jos tietokone ei käynnisty, valvoja käynnistää varakoneen.
Kokeen päättäminen:
– Kokeesta ei saa poistua ennen klo 12.00. Kokeen alku- ja päättymisaika ilmoitetaan kokelaille, ja päävalvoja kirjaa poistumisajan pöytäkirjaan.
– Kokelas päättää kokeen painamalla ”Siirry kokeen päättämiseen” -painiketta ja sammuttaa tietokoneensa.
– Kokeen päätyttyä kokelas palauttaa USB-muistin ja luonnospaperit valvojalle, joka tarkistaa niiden palautuksen ja kirjaa poistumisen.
Koeajan ylitykset ja lisäaika:
– Jos kokelas tarvitsee lisäaikaa, siitä on päätös päävalvojalla. Koetta ei saa jatkaa kuuden tunnin kuluttua kokeen alkamisesta ilman erityisjärjestelyjä.
Poikkeustilanteet:
– Poikkeuksellisissa tilanteissa, kuten sairastumisessa, päävalvoja lähettää viestin rehtorille. Kaikkien opettajien tulee olla tavoitettavissa koepäivinä.
– Palohälytyksen tai muun keskeytyksen sattuessa kokelaat ohjataan ulos valvottuina, ja heidän on kiellettyä keskustella keskenään.
Kokeen jälkeen:
– Valvojat jättävät kaikki tarvikkeet valvontapöydille ja varmistavat, että kaikki USB-muistit ja pöytäkirjat toimitetaan kansliaan.
– Rehtori tai apulaisrehtori päättää koetilaisuuden ja tallentaa koesuoritukset palvelimelta USB-muistille.
Sairastumiset ja erityisjärjestelyt:
– Jos kokelas sairastuu, hänen tulee ottaa pikaisesti yhteys Esa Palkioon (050 383 6517) erityisjärjestelyjen sopimiseksi.
Ylioppilastutkintolautakunnan ohjeet valvojalle: liite 4 A, liite 4 B
SVINHUFVUDINKADUN KOESALIN OHJEET VALVOVILLE OPETTAJILLE
Kokelaat saapuvat kokeeseen Lahden uimahallin viereisestä ovesta. Valvoja ohjeistaa heidät alakäytävällä, jossa vaatteet jätetään pukuhuoneisiin ja eväät asetetaan tarjottimille. Valvoja muistuttaa samalla, että kokeen päätyttyä tarjottimet tulee palauttaa käytävän päähän. Tarjottimet löytyvät alakäytävällä olevasta pöydästä, josta jokainen kokelas ottaa omansa.
Kokelaiden tunnistaminen ja tavaroiden tarkastus aloitetaan viimeistään kello 8.00. Tunnistus ja tarkastukset suoritetaan koesalissa, jossa tätä varten on asetettu pöytä valvontapaikkojen 3 ja 4 läheisyyteen. Kokelaille annetaan vielä erikseen ohjeet tarjottimien palauttamisesta kokeen jälkeen käytävän päähän.
WC-käyntejä varten yksi valvoja sijoittuu portaiden alapäähän, mistä hän voi valvoa sekä salin että vessojen ovia. Toinen valvoja on sijoitettuna salin oven suuhun, mistä hänellä on näkyvyys sekä saliin että alhaalla olevaan valvojaan. Kun vessa vapautuu, alhaalla oleva valvoja näyttää käsimerkillä yläkerran valvojalle, joka puolestaan viestii saliin, että seuraava opiskelija voi siirtyä WC:hen. Salissa olevat valvojat koordinoivat, kenen vuoro on seuraavaksi. Heidän ei tarvitse tietää, kuinka monta opiskelijaa on vessassa, vaan tämä on käytävällä ja oven suussa olevien valvojien vastuulla. Jos WC:ssä on ruuhkaa, yksi opiskelija voidaan ottaa odottamaan käytävään, jolloin hän pääsee vessaan heti sen vapautuessa. Tarvittaessa opettajille tarkoitettu WC, joka sijaitsee 1-valvojan takana olevassa käytävässä, voidaan ottaa kokelaiden käyttöön. Opiskelijoille tulee muistuttaa, että WC-käyntien aikana keskustelu on ehdottomasti kielletty. Valvojien tehtävänä on varmistaa, ettei kokelaat keskustele WC-käyntien aikana eikä myöskään kokeesta poistumisen yhteydessä. Valvojat 2 ja 5 antavat kokelaille luvan lähteä WC-käynnille. Jokaisessa tilanteessa tulee huolehtia, että kokelaat noudattavat ohjeita tiukasti.
1-valvojan pöydällä ovat teknisen tuen yhteystiedot, ja hän on vastuussa kokeen päättämisestä kello 15.00, jos koe on alkanut kello 9.00. Kokeen päätyttyä 1-valvoja kerää kokelaiden USB-muistit, jotka sijoitetaan 1-valvojan pöydällä oleviin pakkauslaatikoihin. Lisäksi hän huolehtii koepöytäkirjan ja luonnostelupapereiden jättämisestä 1-valvojan pöydälle.
Tarvittaessa muut valvojat avustavat 1-valvojaa kokeen päättymisen jälkeisissä tehtävissä, jotta kaikki saadaan hoidettua sujuvasti. Jos ilmenee epäselviä tilanteita, 1-valvoja ottaa välittömästi yhteyttä rehtoriin tai apulaisrehtoriin varmistaakseen tilanteen oikean hoitamisen.